torstai 27. syyskuuta 2012

OS - Yksinkertainen


   Heräsin suureen pamaukseen, joka kuulosti siltä, kuin se olisi tullut aivan naapurista. Kierähdin pois patjalta ja nousin seisomaan. Jalkani melkein pettivät altani, koska en ole saanut kunnollista ruokaa muutamaan päivään. Otin seinästä tukea ja lähdin herättämään äitiäni. Eikö hän ollut muka kuullut pamausta? Kun pääsin nurkan taakse, missä odotin äitini nukkuvan patjallaan, pysähdyin kuin seinään. Patja oli tyhjä. Äiti ei koskaan lähtenyt mihinkään, kertomatta minulle. Ei varsinkaan, kun kaupungissa sodittiin. Lakanat olivat myllätty toiseen päätyyn, jättäen patjan paljaaksi. Ennen valkoinen patja oli nyt suurten, keltaisten tahrojen peittämä. Hoipertelin patjan toiseen päätyyn ja nykäisin lakanan tahrojen peitoksi. Äiti olisi kauhuissaan, jos joku näkisi nuhruiset makuupaikkamme. Ei sillä, että meillä vieraita paljon kävisikään. Kävelin niin sanottuun keittiönurkkaan ja otin vesipullon alakaapista. Istuin ainoaan, vielä ehjään tuoliin ja otin muutaman kulauksen vettä, jotta kuiva tunne kurkussani helpottaisi.
   Kuului uusi pamaus, tällä kertaa hieman kauempaa, kuin se, johon heräsin. Pamauksen ääni kuitenkin sai minut pudottamaan vesipullon käsistäni. Pommeja. Yht’äkkiä tajusin että pamaukset olivat pommeja, jotka räjähtivät ja veivät mukanaan varmaan kymmeniä henkiä, jos sattuivat räjähtämään oikeassa paikassa oikeaan aikaan. Pelko alkoi kasvamaan sisälläni lisää. Missä äitini on? Osuiko hän pommin alle? Aloin hätääntymään enemmän ja enemmän, kun kuvittelin äitiäni, kuolleena, kymmenien muiden kanssa, pommin jäljiltä. Oksennuksen tuttu tunne nousi ylös kurkussani.
  Ponnahdin ylös tuolista ja juoksin ulos. Sivukuja oli tyhjänä, niin kuin yleensä. Jatkoin juoksuani kohti pääkatua. Minulla ei ollut kenkiä jaloissani ja tunsin kuinka kivet ja pienet lasinsirpaleet rikkoivat jalkapohjani ihoa. En välittänyt kivusta, vaan pakotin jalkani liikkumaan kovempaa ja nopeampaa. Kun pääsin pois sivukujalta, pudottauduin polvilleni, huohottaen raskaasti. Nostin katseeni törkyisestä maasta. Yleensä ihmisiä täynnä oleva katu oli nyt tyhjä ja hiljainen. Vilkuilin jokaiseen suuntaan, mutten nähnyt ketään. Jopa pulut olivat kadonneet.
   Äiti? ääneni rikkoi hiljaisuuden. Mistään ei kuulunut äännähdystäkään. Lähdin kävelemään kohti toria, huutaen samalla äitiäni. Kyyneleet virtasivat kasvoillani ja kurkkuuni sattui huutaminen. Lopulta luovutin ja lysähdin maahan. Lasinsirpaleet painautuivat kämmeniini. Nostin käteni syliini ja puristin ne yhteen, katsoen, kuinka veri tahrasi jalkani ja vaatteeni. Hän on kuollut, ajattelin.



Jotakin on pahasti rikki
Ja minä olen yksinkertainen
Enkä tiedä kuinka ehjän
Siitä millään saa
Minä haluaisin rauhaa,
Mut sota tähän sieluun solmittiin
Sota, jota kuitenkaan
Kukaan ei voita koskaan 



15 vuoden jälkeen

   Laskin liljan haudan päälle ja huokaisin. Hei äiti. Anteeksi etten ole käynyt. Lily aloitti tänään koulun. Voitko uskoa, hän on jo 6-vuotias. Minusta tuntuu, että vasta eilen hän oppi kävelemään. Hän näyttää ihan sinulta äiti.Lopetin puhumisen ja vedin käteni sotkuisten hiusteni läpi, mietien mitä sanoa. Olenko kertonut sinulle, mistä Lily sai nimensä? Hiljaisuus. Sinun lempikukkasi on lilja... Ja hän on kaunis kuin kukka, sanoin hymyillen.
   Olin juuri avaamassa suutani uudestaan, kun kuulin pienet juoksuaskeleet takanani. Isi! Isi, mä sain uuden ystävän! tyttäreni huusi, juostessaan minua kohti, kädet auki, valmiina hyppäämään syliini. Nappasin lapseni syliini ja pyöritin häntä muutaman kerran, saaden hänet nauramaan.
   Isi, kenelle sä puhuit? Lily kysyi ja tarttui niskahiuksiini, nykien niitä. Mummille, vastasin.
   Ai, moi mummi. Lily vilkutti olkani yli hautakivelle. Isi? Voidaanko mennä syömään mansikkajäätelöä?


Mä olen alkanut ymmärtää
Jotain siitä, että mitä se tarkoittaa
Et meil’ on vain tämä elämä
Se merkitsee, kuinka se käytetään


----------------------------------------------------------------

lyriikat siis apulannan biisistä yksinkertainen. ja tää oli äidinkielen, luovan kirjottamisen & kirjallisuuden työ, jossa inspriraationa piti olla jokin biisi (: